Achterlaten - Reisverslag uit Accra, Ghana van Saar Dewint - WaarBenJij.nu Achterlaten - Reisverslag uit Accra, Ghana van Saar Dewint - WaarBenJij.nu

Achterlaten

Door: Saar

Blijf op de hoogte en volg Saar

02 Mei 2008 | Ghana, Accra

Ik wandel de straat uit naar het hospitaal. Mijn benen doen pijn door de ontstoken muskietenbeten en m'n voeten schuiven ongemakkelijk in de geleende sleffers van Aivi van Fesi. Mijn gedachten zijn nog een straat terug, de zandweg aan het huis, waar ik even heb halt gehouden om in de verte te turen, maar waar ik niemand heb gezien. Ik denk aan de droom die ik een paar dagen ervoor heb gehad.

Ik zit tegen David gedrukt in het busje, onze rugzakken zijn groot en zwaar. Wat de laatste drie maanden 'thuis' heette, zit nu in die zwarte trekkersrugzak voor me. Wat 'vertrouwd' heette, zie ik uit het raampje. Frank start de van en stil maar voldaan zitten de drie musketiers op hun autozeteltje. We rijden de compound uit, naar rechts, bijna op de straat. Ik zie Anneke glimlachen en denken 'het is goed geweest'. Ik kijk naar de plek achter haar, door het raam. Diezelfde zandweg, zoals hij altijd is, helemaal leeg alsop het warmst van de dag. Deze ene keer heeft het iets angstaanjagend, ik herken het gevoel: wanneer je bang bent iets te vergeten voor je op reis vertrekt.
De weg is niet leeg, op de plek waar de van net nog reed, staat een slanke jongen in donkere kleren. Ik realiseer me dat ik dit beeld eerder heb gezien, de dag dat we naar Tamale vertrokken. Toen had Faisel daar gestaan, zijn ogen stonden wat suffig, hij had verdwaasd naar de mensen in de van gekeken. Ik kon in zijn hoofd kijken, en zien dat hij zich afvroeg waar we heen gingen. Ik denk niet dat hij zich afvroeg wanneer we terugkwamen, of we wel terug zouden komen. Faisel denkt niet meer, het is enkel nog een beeld van een jongen, aan de kant van de weg.
Ik ben niet meer rustig, de zetels voelen nu aan als hout en mijn hart klopt hard. Ik weet wat ik ben vergeten. Afscheid.
Verschillende foto's flitsen voorbij mijn geest, elke foto laat de zandweg zien. Op de eerste komt Mawuli aanrennen, zwaaiend met zijn armen. Op de tweede zie ik de moeder van Bless haar zoon een preek geven in de verte. Op de derde staan zomaar wat voorbijgangers. Op de vierde staat de buurman op zijn balkon te leunen, hij staart me aan door zijn brilletje. Op de vijfde ziet de weg er weer verlaten uit, in de verte zitten wat jongens op een muurtje, ik probeer te ontwarren wie het zijn, maar dat lukt me niet. Op de laatste foto zie ik kinderen voetballen, een jongen met een felherkenbare lichtgroene broek passeert de bal door de benen van een lang stuntelig persoon. Ik herken mezelf.
Het beklemmende gevoel, nijpt m'n keel toe. Vanaf nu is dit moment een foto, een beeld, een herinnering.

Ik koop mijn sleffers in het winkeltje tegen over het hospitaal en keer terug naar huis. Thuis. Misschien wel voor de laatste keer dat ik naar het hospitaal ben gewandeld. Ik probeer goed rond te kijken, en extra te genieten van al wat ik gewoon ben. Een vrouw loopt me voorbij en kijkt me boos aan. Binnenin zucht ik 'Wat heb ik gedaan dat u het recht geeft kwaad op mij te zijn?'
Ik hoor mezelf antwoord geven: ' Wat heb ik gedaan dat ik de kans niet krijg op een beter leven hier vandaan en u wel?'
Ik slik. De stem gaat door 'Hoe durft u het spijtig te vinden te moeten vertrekken, terwijl ik mijn leven lang zal zwoegen maar niet verder zal geraken dan hier.'
Iedereen op straat lijkt me boos aan te kijken. Inderdaad, hoe durf ik.

Ik sla de zandweg naar het huis in met een vaag verdriet in het achterhoofd.
Afgesloten wat net begon.
Het ont-thuisen van een huis.
Vrienden in de ogen kijken en weten dat het hier stopt.

Ik sta op niemandsland, tussen verdriet om wie ik achterlaat en twijfelende angst/ongeduld voor oude bekenden met verwachtingen.

• 02 Mei 2008 - 22:57

Marius:

vorige week gelezen op de achterkant van een t-shirt: "a mind that has been stretched by a new experience can never return to its original size".

Bekijk het van de positieve kant, en gebruik mijn formule: vermenigvuldig de tijd dat je bent weggeweest met 1,5. Dat is de tijd die je mogelijk nodig zal hebben om te verwerken dat je terug bent, om 'ingeburgerd' te geraken, om jezelf wijs te maken dat het leven hier ook veel moois te bieden heeft. En niet veel later ontdek je, voor je het weet, dat dat nog waar is ook. Al blijft er wel dat stemmetje - vandaar die tekst op dat t-shirt.

• 03 Mei 2008 - 10:36

Mama:

Lieve Sara, ik voel dat je verdriet hebt om alles daar achter te laten. Maar misschien keer je daar nog wel terug. Ik kwam gisteren Nana tegen (je weet wel, de buurvrouw uit Ghana). Ze zei me dat ze nog wel eens met jou naar Ghana wil. Dus wie weet...
    Geniet nog zo veel als je kan van de laatste week. Wij tellen hier af om je thuiskomst te vieren.
    Dikke knuffel
    mama

• 03 Mei 2008 - 10:50

Nadine Sibbens:

Meisje, ik heb echt te doen met je, troosten gaat moeilijk want dit is een fase die je toch doormoet en waarvan je later pas de boodschap van inziet; Deze ervaring is één van de vele stappen die je op je levenspad zet en je doet dat heel intens en doorleefd en dat is uitstekend voor iemand op die leeftijd! Alhoewel het je nu pijn doet , garandeer ik je dat het op lange termijn sowiso een verrijking is ! En denk eraan elke stap in je leven is een stap naar iets nieuws en een afscheid van een vorige stap en zolang je alles met jouw visie en intensiteit beleeft, is het goed en kom je op je pootjes terecht, alhoewel ze nu nog pijnlijk zijn , in jouw geval letterlijk en figuurlijk! Hou je goed , Sara en proficiat voor je avontuur, je belevenissen en de rijke ervaring die je alweer hebt opgedaan! Trouwens , jij moet iets gaan doen met je schrijverstalent! Lieve groetjes , het allerbeste en hou je goed en gezond, Nadine

• 03 Mei 2008 - 13:43

MARIJKE:

Hey kleine Sara, die ondertussen zo groot en volwassen geworden is. Ik kan me voorstellen dat je er tegenop ziet om terug te keren naar onze westerse wereld, maar zoals men daar zegt, nu doet het pijn maar het is tegelijkertijd een enorme verrijking voor jezelf ... en ja schrijverstalent heb je, van wie zou je dat meehebben ... ???

• 03 Mei 2008 - 21:47

Christiane Truwant:

Je laat veel achter. Maar niet alles. Die 3 maanden vergeet je nooit meer. Wat je meeneemt in je valies is beperkt. Niet wat je meeneemt in je hart.

• 06 Mei 2008 - 19:46

Papillon:

Maanden je hart ergens voluit geven, natuurlijk doet het je wat te weten dat het binnenkort weer anders, weer 'gewoon' zal worden. Het is goed dat je dat voelt, want dat bewijst dat Saar Saar is geweest al die tijd, zichzelf. Even geweldig als die doorgaans 100% puur. En dat neemt nooit nog iemand van je weg, dat ben jij.

• 09 Mei 2008 - 10:03

Linda:

Saar.
    Kippenvel heb ik nu. Zo mooi geschreven en zo herkenbaar.
    Ik heb tijdens het lezen van jullie blogs geregeld zitten snotteren. Zowel van ontroering, dankbaarheid, een tikje goesting om er ook te zijn...
    Misschien lijken het voor jullie kleine stapjes, maar na onze twaalf jaar in Afrika weten we dat jullie bergen hebben verzet.
    Jullie zijn een geweldig team.
    Voor de kinderen van Agbenoxoe houdt het niet op. In juli krijgen ze een sportstage en in juli en augustus komen enkele ingenieurs de kleuterschool afwerken en bemeubelen.
    Ik hoop dat we elkaar zien, na het stormachtige van de thuiskomst.
    En, blijf schrijven, wat een proza!